Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ (Ή ΜΑΡΑΘΟ)

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ (Ή ΜΑΡΑΘΟ)

• 1 1/2 κιλό σουπιές
• 2/3 κούπας λάδι
• 2 κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια
• 1/2 κιλό σπανάκι ή μάραθο ή συνδυασμό και των δυο
• αλάτι και πιπέρι
• 2 κουταλάκια κορν φλάουρ
• 1/2 κούπα χυμό λεμονιού
Καθαρίζουμε τις φρέσκιες σουπιές ως εξής: xωρίζουμε το κεφάλι και τα πτερύγια από το σώμα. Αφαιρούμε και πετάμε τα εντόσθια, τη φούσκα με το μελάνι και το λεπτό κόκαλο της ράχης. Τις ξεπλένουμε καλά (μέσα κι έξω) με άφθονο τρεχούμενο νερό και τις κόβουμε σε κομμάτια. Από τα κεφάλια θα αφαιρέσουμε και θα πετάξουμε το δόντι και τα μάτια. Τα κεφάλια τα αφήνουμε ολόκληρα, δεν τα κόβουμε σε κομμάτια. (Αν βέβαια ακολουθήσουμε την "τεμπέλικη" εκδοχή, απλώς ξεπαγώνουμε τις σουπιές!). Βάζουμε τα κομμάτια όλα σε κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε ώσπου να φύγει το νερό και να μαλακώσουν οι σουπιές. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ώσπου να γίνουν διάφανα. Ρίχνουμε μέσα τις σουπιές, το σπανάκι (ή μάραθο), 1 κούπα ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε ώσπου να μαλακώσουν τα υλικά και να μείνουν με λίγο ζουμί. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με το χυμό λεμονιού και 2-3 κουταλιές από το ζουμί του φαγητού. Το προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα, την κουνάμε να πάει παντού και σιγοβράζουμε 2-3 λεπτά ακόμη, να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: