Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Σπανακόπιτα


Υλικά συνταγής...
για το φύλλο
¾ κιλό αλεύρι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ποτήρι του κρασιού λάδι
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό

για την γέμιση
1 κιλό σπανάκι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
500γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα (ή πράσο ή κρεμμύδι) ψιλοκομμένα
3-4 κλωναράκια άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
4 αυγά
400γρ. φέτα
½ ποτήρι του κρασιού λάδι
⅓ φλιτζ. τραχανά (προαιρετικά)
πιπέρι


Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το σπανάκι, στημένο χωρίς νερά, τον άνηθο και ανακατεύουμε.
Μόλις μαραθεί το σπανάκι προσθέτουμε πιπέρι, τραχανά, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τρίβουμε την φέτα και την ανακατεύουμε με τα αυγά. Όταν το μείγμα της κατσαρόλας κρυώσει, προσθέτουμε τη φέτα με τα αυγά και ανακατεύουμε μαλακά.
Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε κρεμμύδια, δεν χρειάζεται το τσιγάρισμα.
Ετοιμάζουμε το φύλλο. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, αλάτι και στη μέση το λάδι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά. Ζυμώνουμε και το χωρίζουμε σε δυο μπαλίτσες.
Πασπαλίζουμε τον πάγκο με λίγο αλεύρι, και ανοίγουμε με τον πλάστη την κάθε μπαλίτσα, ώσπου να γίνει ένα φύλλο όσο το ταψί μας. Αλείφουμε το ταψί με λάδι, απλώνουμε το πρώτο φύλλο, ρίχνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε τις άκρες στην περιφέρεια.
Με το πινέλο αλείφουμε το φύλλο μας με λάδι και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 200οC.


Δεν υπάρχουν σχόλια: