Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Φασολάδα

1/2 κιλό φασόλια
1-2 κρεμμύδια ξερά
2 λίτρα ζεστό νερό
3-4 καρότα
1 ματσάκι σέλινο
1-2 ώριμες ντομάτες
1 κ.τ.σ. πελτέ
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.τ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.τ.γλ. μπούκοβο ή 2 κόκκινες καυτερές πιπερίτσες (προαιρετικά)
αλατοπίπερο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη με κρύο νερό μουλιάζουμε τα φασόλια ένα ολόκληρο βράδυ.
Το επόμενο πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό να βράσουν για 15-20 λεπτά.
Τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα με ζεστό νερό (για να μην κρυώσουν) τόσο ώστε να τα σκεπάζει κατά δύο δάχτυλα (περίπου 2 λίτρα).
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, το σέλινο σε μπαστουνάκια και τις πιπερίτσες ολόκληρες.
Βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό,
τον χυμό λεμονιού (βοηθάει να χυλώσει περισσότερο η φασολάδα) και τις ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τριμμένες στον τρίφτη και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να χυλώσει καλά, περίπου μισή ώρα ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: