Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Προζύμι για ψωμί

Παίρνω ένα ποτήρι σκληρό αλεύρι (εγώ βάζω και μαλακό)
και το ανακατεύω με λίγο χλιαρό νερό έτσι ώστε να γίνει ένα ζυμαράκι.
Φυλάω το ζυμαράκι μέσα σε ένα μπολ σε θερμοκρασία δωματίου.

Την επόμενη μέρα, προσθέτω λίγο χλιαρό νερό και μερικές κουταλιές αλεύρι πάλι.
Ξαναφυλάω το ζυμαράκι. Έχει αρχίσει να γίνεται η ζύμωση.

Την επόμενη μέρα πάλι το ίδιο.

Ακολουθώ αυτή τη διαδικασία 3-4 μέρες μέχρι να δω να δημιουργούνται φουσκάλες στο ζυμαράκι . Είναι αυτό, που θα βοηθήσει το ψωμί σας να φουσκώσει.

αν δεν καταναλώσω το προζύμι μετά τις 4 μέρες της διαδικασίας, το βάζωστο ψυγείο για να μη χαλάσει.
Τη μέρα που θα το χρειαστώ, το βγάζω νωρίς από το ψυγείο, να πάρει τη θερμοκρασία του δωματίου.

Πόσο προζύμι όμως χρειάζεστε για ένα ψωμί;
θέλει τουλάχιστον το 1/5 του αλευριού που θα χρησιμοποιήσετε. Αν δηλαδή θέλετε να βάλετε 2 κιλά αλεύρι, θέλετε τουλάχιστον 400 γρ. προζύμι.
Καλή επιτυχία εύχομαι σε όσους προσπαθήσουν.
από την Κική

Δεν υπάρχουν σχόλια: