Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Πατσάς σπιτικός

ΥΛΙΚΑ

1 Μοσχαρίσιο Ποδαράκι
1 Μοσχαρίσια Κοιλιά
1 κουτ. φρεσκοτριμμένο Μαύρο Πιπέρι
1 κουτ. Ρίγανη
1 κουτ. Αλάτι
½ φλιτζ. Ελαιόλαδο
1 σκόρδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε την κοιλιά και το ποδαράκι του ζώου σε χοντρούτσικα κομμάτια για να χωρέσει στην κατσαρόλα μας. Αυτό μπορούμε να ζητήσουμε και από τον χασάπη μας να το κάνει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα νεράκι μέχρι να καλύψει όλο το κρέας, το σκόρδο ψιλοκομμένο και μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Αφήνουμε τον πατσά να βράσει με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 3-4 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν χρησιμοποιήσουμε χύτρα βράζουμε για ώρα σε μεσαία φωτιά.
Στη συνέχεια αφαιρούμε το πόδι από την κατσαρόλα, τα ξεκοκαλίζουμε και κόβουμε το κρέας. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με την κοιλιά. Αδειάζουμε το ζωμό από την κατσαρόλα και τον κρατάμε στην άκρη. Για να κόψουμε τα κομματάκια χρησιμοποιούμε ψαλίδι και αναλόγως αν τον θέλουμε χοντροκομμένο ή ψιλοκομμένο κόβουμε και τα κομμάτια. Επίσης μπορούμε και να πολτοποιήσουμε το κρέας σαν μια τρίτη επιλογή.
Στην άδεια πλέον κατσαρόλα ρίχνουμε ½ ποτήρι ελαιόλαδο και μια κουταλιά της σούπας πιπέρι και τσιγαρίζουμε όλο το κρέας που έχουμε ψιλοκόψει. Ρίχνουμε και το ζωμό από πριν, λίγο νεράκι ακόμη και αφήνουμε τον πατσά να βράσει για 10 λεπτάκια και να γίνει μια πηχτή σούπα. Πριν τον βγάλουμε από τη φωτιά, τρίβουμε λίγη ρίγανη και τον αφήνουμε για δυο ακόμη λεπτά να πάρει άρωμα. Είναι έτοιμος και νοστιμότατος μόλις του ρίξουμε και λίγο φρέσκο λεμονάκι ή ξύδι από πάνω!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: